Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ziferblat: Πρωτοποριακό καφέ που θα γίνει παγκόσμιο trend ή ένας ακόμα συνεργατικός χώρος στο Λονδίνο;



Ziferblat: Πρωτοποριακό καφέ που θα γίνει παγκόσμιο trend ή ένας ακόμα συνεργατικός χώρος στο Λονδίνο;

ziferblat
Φαντάσου λίγο ότι μπαίνεις σε ένα καφέ που είναι διαμορφωμένο με τρόπο τέτοιο που μπορείς να δουλέψεις πάνω σε μια εργασία που έχεις να κάνεις, χωρίς να ενοχλείς κανέναν και χωρίς να σε ενοχλεί κανένας. Επίσης φαντάσου πως σε αυτό το μέρος μπορείς να πιεις όσο καφέ ή τσάι θέλεις, ενώ υπάρχουν και διάφορες λιχουδιές που μπορείς να δοκιμάσεις. Ακόμα, αν θέλεις να παίξεις  πιάνο, μπορείς να παίξεις πιάνο και αν θέλεις να γνωρίσεις κόσμο μπορείς να γνωρίσεις κόσμο. Και όλα αυτά χωρίς να πληρώσεις κανένα προϊόν από αυτά που θα καταναλώσεις  και χωρίς να σε κοιτάει περίεργα κάποιος γιατί κάθεσαι τόσες ώρες και δεν παραγγέλνεις κάτι νέο. Το μόνο που πληρώνεις στο τέλος είναι η ώρα που έμεινες εκεί.
Δύο πράγματα μπορεί να έγιναν τώρα που το φαντάστηκες. Το ένα είναι να σκέφτηκες ότι πρόκειται για μια πολύ ωραία ιδέα και κοίτα να δεις τι σκέφτηκαν και καλά θα ήταν να υπήρχε κάτι τέτοιο και εδώ. Το άλλο είναι να ξύνεις το κεφάλι σου με απορία (όπως έκανα κι εγώ) και να αναρωτηθείς μα καλά αυτό δεν κάνουν και οι Συνεργατικοί Χώροι;
Με εξαίρεση το πιάνο και ίσως τη διακόσμηση, σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω γιατί έχει γίνει τόση φασαρία γύρω από το συγκεκριμένο καφέ ως κάτι έξυπνα πρωτοποριακό. Σίγουρα το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι το οποίο το συντηρεί ο κόσμος με τη χρηματική συμβολή του αλλά και η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του είναι πράγματα που το καθιστούν διαφορετικό από έναν χώρο που θα άνοιγε κάποιος με σκοπό να δημιουργήσει ένα co-working space. Παρόλα αυτά η διαφορά του ίσως να βρίσκεται απλά και μόνο στο διαφορετικό ‘positioning’ του, στην τοποθέτηση του δηλαδή στην αγορά και στον κόσμο. Γιατί άλλο να εμφανιστείς σαν ένα πρωτοποριακό καφέ που χρεώνει με βάση το χρόνο παραμονής του πελάτη κι άλλο σαν ένας συνεργατικός χώρος που κάνει αυτό που κάνουν και όλοι οι άλλοι, χρεώνει με βάση την ώρα. Με τη μια φαίνεται στην πρώτη περίπτωση η καινοτομία σου σαν καφέ ή στη δεύτερη περίπτωση το ότι δεν προσφέρεις κάτι καινοτόμο σαν συνεργατικός χώρος. Απλά αλλάζεις όνομα και ντύσιμο και όλα καλά.
Αλλά ας σου δώσω παραπάνω πληροφορίες για το συγκεκριμένο καφέ για να αποφασίσεις μόνος σου για το τι συμβαίνει.
Όλο και περισσότερος κόσμος αναφέρεται στο φαινόμενο Ziferblat, το καφέ που υπάρχει στο Λονδίνο και όποιος το επισκέπτεται δε χρειάζεται να πληρώσει ούτε τον καφέ του, ούτε τα φρούτα ούτε τίποτα άλλο που θα καταναλώσει στο χώρο. Θα πληρώσει ανάλογα με το χρόνο που θα μείνει σε αυτό το μέρος. Με τιμές που ξεκινούν από τις 3 πένες ανά λεπτό και μέγιστη χρέωση τις 10 λίρες ανά ημέρα. Στο καφέ αυτό ο επισκέπτης-πελάτης μπορεί να κάτσει όση ώρα θέλει, να φέρει τα δικά του φρούτα και να φτιάξει χυμό χρησιμοποιώντας τις συσκευές που παρέχει ο χώρος χωρίς να πληρώσει κάτι παραπάνω για αυτό.
Ο ιδρυτής του το θεώρησε εξαρχής κοινωνικό πείραμα και όχι επιχειρηματικό εγχείρημα και η ιδέα άρεσε τόσο πολύ που υπάρχουν ήδη 9 Ziferblats στη Ρωσία αλλά και πάμπολλα παρόμοια καφέ. Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Ivan Meetin και η παρέα του, ενώ δούλευαν σε ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, κουράστηκαν να τριγυρνάνε από καφέ σε καφέ και να δέχονται τις επίμονες ματιές των μπαρίστας που ανέμεναν πότε θα παραγγείλουν το επόμενο τους ρόφημα. Έτσι νοίκιασαν μια σοφίτα και προσκαλούσαν όποιο φίλο τους βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση να δουλέψει εκεί. Στη συνέχεια φίλοι φίλων άρχισαν να έρχονται και η κατάσταση διευρύνθηκε.  Η πληρωμή ήταν προαιρετική. Όποιος ήθελε μπορούσε να αφήσει κάτι σε μια βαλίτσα που είχαν τοποθετήσει στην είσοδο ανάλογα με την κρίση του. Στο μεταξύ υπήρχε πάντα καφές και ίσως και πίτες για όποιον ερχόταν, τα οποία τα κερνούσαν τα παιδιά που είχαν τη σοφίτα. Το μέρος αυτό έγινε τόσο δημοφιλές που ο Ivan και η παρέα του αποφάσισαν να ανοίξουν το επίσημο Ziferblat το φθινόπωρο του 2011.Επειδή η καινούρια τοποθεσία κόστιζε περισσότερο, αποφάσισαν πως θα έπρεπε να αρχίσουν να χρεώνουν τον κόσμο αλλά με βάση το χρόνο και όχι την κατανάλωση. Έτσι σήμερα μέσα στα Ziferblats ο κόσμος μπορεί να νιώσει σαν ένοικος του χώρου και να χρησιμοποιήσει όσα προσφέρει ο χώρος.
Αυτή είναι η ιστορία των Ziferblats και be my guest να εξιχνιάσεις το αν είναι κάτι καινοτόμο ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου