Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Physics: Τα κατακάθια του καφέ προσφέρουν μια νέα πηγή καυσίμων βιο-diesel

Ερευνητές στη Νεβάδα αναφέρουν ότι τα κατακάθια του καφέ μπορούν αποτελέσουν μια οικονομική, άφθονη και περιβαλλοντολογικά φιλική πηγή καυσίμων βιο-diesel κατάλληλη για αυτοκίνητα και φορτηγά.

Σ' αυτή τη νέα μελέτη οι Mano Misra, Susanta Mohapatra και Narasimharao Kondamudi σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρύτερη χρήση των καυσίμων βιο-diesel είναι η έλλειψη χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας πηγή ή στοκ, για την παραγωγή αυτής της νέας πηγής ενέργειας. Τα κατακάθια του χρησιμοποιημένου καφέ περιέχουν 11-20 % πετρέλαιο κατά βάρος. Αυτό είναι περίπου όσο και των παραδοσιακών βιο-diesel καυσίμων όπως η ελαιοκράμβη, το φοινικέλαιο ή η σόγια.

Οι καλλιεργητές παράγουν περισσότερο απο 16 δις λίβρες (λίβρα~ 453γρ) καφέ σ’όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα υπολείμματα του καφέ από την παραγωγή του espresso, cappuccino κλπ, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια ή βρίσκουν χρήση ως λίπασμα. Οι επιστήμονες ωστόσο εκτιμούν οτί μπορούν να προσθέσουν 340 εκ. γαλόνια βιο-diesel στην παγκόσμια παραγωγή.

Για να το επαληθεύσουν, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν υπολλείματα καφέ από τις καφετέριες μιας πολυεθνικής αλυσίδας και απομώνωσαν το έλαιο. Μετά χρησιμοποίησαν μια φθήνή διαδικασία για να μετατρέψουν το 100% του λαδιού αυτού σε βιο-diesel.

Το καύσιμο που προέκυψε - που μυρίζει σαν java - είχε το σημαντικό πλεονέκτημα ότι είναι πιό σταθερό από τα παραδοσιακά βιο-diesel χάρη στα υψηλής αντιοξειδωτικής δράσης συστατικά του καφέ. Τα στερεά που προέκυψαν από τη διαδικασία μπορούν να μετατραπούν σε αιθανόλη ή να χρησιμοποιηθούν ως κοπρόχωμα, όπως σημειώνει η δημοσίευση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη ύψους μεγαλύτερου των 8 εκ $ το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια δοκιμαστική εγκατάσταση για να παράγουν και να ελέγχουν τα πειραματικά καύσιμα τους επόμενους έξι με οχτώ μήνες.

Τα καύσιμα βιο-diesel αποτελούν μια αναπτυσσόμενη αγορά. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η ετήσια παγκόσμια παραγωγή βιο-diesel θα φτάσει στα 3 εκ γαλόνια το 2010. Τέτοια καύσιμα μπορούν να παραχθούν από σογιέλαιο, φοινικέλαιο, φυστικέλαιο και άλλα φυτικά έλαια, ζωικά λίπη ή ακόμη και μαγειρικό λάδι από ανακυκλωμένο λάδι τηγανίσματος σε εστιατόρια. Το βιο-diesel μπορεί επίσης να προστεθεί σε κανονικό diesel καύσιμο. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιθεί και από μόνο του ως εναλλακτικό καύσιμο diesel μηαχανών.

PIC: Τα υπολείμματα καφέ, λένε οι ερευνητές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμο. (Credit: Narasimharao Kondamudi, University of Nevada-Reno)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου