Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Νέος κολοσσός στην παγκόσμια αγορά καφέ


Στην Ελλάδα έχουν παραγωγική δραστηριότητα και οι δύο υπό συγχώνευση εταιρείες μέσω των θυγατρικών τους Mondelez Hellas και Bravo Greece A.E.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενας καινούργιος διεθνής κολοσσός αναδύεται στο πεδίο της επεξεργασίας και εμπορίας του καφέ μετά την απόφαση της ολλανδικής DE Master Blenders 1753 να εξαγοράσει και να συγχωνεύσει τις συναφείς δραστηριότητές της με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Mondelez International. Το τίμημα ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια σε ρευστό. Ο αμερικανικός όμιλος θα αποκτήσει παράλληλα το 49% του νέου ομίλου με την επωνυμία Jacobs Douwe Egberts, ο οποίος θα έχει ετήσια έσοδα άνω των 7 δισ. δολαρίων και έδρα την Ολλανδία. Η συνένωση των δραστηριοτήτων των δύο ομίλων φέρνει κοντά το νούμερο 2 και το νούμερο 3 της διεθνούς αγοράς καφέ, η οποία ανέρχεται σε 80 δισ. δολαρίων ετησίως.

Εχουν παρουσία σε 24 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Βραζιλία, ενώ συγκροτούν ευθεία απειλή για τον κορυφαίο όμιλο της Nestle.

Μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας η τιμή της μετοχής της Mondelez International ανήλθε στην αμερικανική αγορά κατά 8%, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν θετικά και το νέο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Οι Mondelez και D.E Master Blenders 1753 ως Jacobs Douwe Egberts μαζί με τη Nestle ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Ο Jacobs Douwe Egberts θα κατέχει ορισμένες από τις γνωστότερες μάρκες καφέ, όπως οι Tassimo, Jacobs, Carte Noire και Κenco. Η Nestle με το Νescafe δεσπόζει μεν στην αγορά στιγμιαίου καφέ, ενώ ο νέος όμιλος ενδεχομένως να την απειλήσει σοβαρά στον στιγμιαίο καφέ και στον καφέ σε κάψουλες.

Στην Ελλάδα έχουν παραγωγική δραστηριότητα και οι δύο υπό συγχώνευση εταιρείες μέσω των θυγατρικών τους Mondelez Hellas και Bravo Greece A.E. Αμφότερες οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στον στιγμιαίο καφέ, στον καφέ φίλτρου αλλά και στον εσπρέσο με κάψουλες (πρόσφατα η Dowe Egberts ξεκίνησε να παράγει κάψουλες για μηχανές Nespresso), ενώ η Bravo Greece δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ελληνικού καφέ. Οπως επισήμαναν στην «Κ» στελέχη της Mondelez Hellas ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος δραστηριοποίησης του νέου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των κλάδων καφέ των δύο εταιρειών. Θεωρούν, πάντως, πιθανή τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν τα σήματα καφέ της Mondelez Hellas και της Bravo Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου