Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο καφές «διώχνει» τις αυτοκτονικές τάσεις – Έρευνα


Τον κίνδυνο αυτοκτονίας μειώνει η κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Psychiatry.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα τριών μεγάλων ερευνών που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 43.599 άνδρες και 164.825 γυναίκες.
Κάθε τέσσερα χρόνια οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης, καφέ και ντεκαφεϊνέ καφέ, ενώ για να εντοπίσουν τα άτομα που αυτοκτόνησαν οι ερευνητές ήλεγχαν τα πιστοποιητικά θανάτου.
Η πρόσληψη καφεΐνης αξιολογούνταν είτε αφορούσε στην κατανάλωση καφέ είτε στην κατανάλωση άλλων πηγών, όπως για παράδειγμα σοκολάτες ή τσάι.
Την περίοδο μελέτης καταγράφηκαν συνολικά 277 αυτοκτονίες.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν 50% μικρότερος στους ενήλικες που έπιναν 2 με 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ντεκαφεϊνέ καφέ, πολύ λίγο ή καθόλου καφέ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των ατόμων που έπιναν 2 με 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως και εκείνων που έπιναν 4 φλιτζάνια ή και περισσότερο ήταν σχεδόν ίδιος.
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που πίνουν 2 με 4 κούπες καφέ κάθε μέρα παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο για αυτοκτονία, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών και άνω ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, εκτός του ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεΐνη δρα ως αντικαταθλιπτικό, προάγοντας την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών (πχ ντοπαμίνη, σεροτονίνη) στον εγκέφαλο.
Επισημαίνεται πως, παρά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου