Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Όλα για την καφεΐνη


Μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, περίπου 400 mg καφεΐνης ή το ισοδύναμο έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής 1. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με μια σειρά επιθυμητών φυσιολογικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής απόδοσης.
Δεδομένου ότι ο καφές περιέχει καφεΐνη, φυσικά, δεν υπάρχει τακτική κάποια σύγχυση, ακόμη και στην ερευνητική βιβλιογραφία, ανάμεσα στις επιδράσεις της καφεΐνης και εκείνων του καφέ στην υγεία.
Καφές και καφεΐνη
Ο καφές έχει μια μακρά ιστορία της κατανάλωσης. Καφές ανακαλύφθηκε περίπου 1.000 χρόνια πριν, στην περιοχή γνωστή σήμερα ως την Αιθιοπία. Η πρώτη αποστολή του καφέ στην Ευρώπη ήταν περίπου 1615. Η ταχεία ανάπτυξη των λαϊκών σπιτιών καφέ εξαπλωθεί από τα μέσα του 17 ου αιώνα, καθώς έγινε το αγαπημένο χώρους συνάντησης.
Το δέντρο του καφέ είναι ένα τροπικό αειθαλής θάμνος (γένους Coffea), και οι δύο φασόλια βρίσκονται γενικά σε κάθε ώριμο φρούτο, το οποίο μοιάζει με ένα κόκκινο κεράσι. Περίπου 50 ή έτσι τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας καλλιεργούν καφέ σε εμπορική βάση. Οι δύο πιο κοινά είδη που καλλιεργούνται είναι οι ποικιλίες της Coffea Canephora (robusta) και του Coffea arabica (arabica).
Ο καφές που απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο για τη γεύση και το άρωμά του, αλλά και για την ήπια διεγερτικά αποτελέσματα στο σώμα και το μυαλό. Η καφεΐνη έχει καλά αναγνωριστεί ως η δραστική ένωση στον καφέ υπεύθυνο για αυτό το αποτέλεσμα.
Χημεία της καφεΐνης
Η καφεΐνη ανήκει στην οικογένεια των ετεροκυκλικών ενώσεων που είναι γνωστές ως πουρίνες. Έχει τη συστηματική ονομασία 3,7-διυδρο-1,3,7-τριμεθυλ-1Η-πουρινο-2,6-διόνη? είναι επίσης γνωστή ως 1,3,7-trimethylxanthine, και 1,3,7-τριμεθυλο-2,6-dioxopurine.
Η καφεΐνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αλκαλοειδές, ένα όρος που χρησιμοποιείται για ουσίες που παράγονται ως τελικά προϊόντα του μεταβολισμού του αζώτου σε ορισμένα φυτά. Ο χημικός τύπος είναι C 8 H 10 N 4 O 2. Η καφεΐνη έχει μια μοριακή μάζα 194,19 γραμμάρια (6.85 ουγγιές). Είναι διαλυτό στο νερό και σε πολλούς οργανικούς διαλύτες, και εμφανίζεται σε καθαρή μορφή ως λευκούς κρυστάλλους. Η καφεΐνη μπορεί να παρασκευαστεί με εκχύλιση από φυσικές πηγές ή με σύνθεση από ουρικό οξύ.

Καφεΐνη και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας

Η πλειοψηφία των προοπτικών μελετών κοόρτης κοιτάζοντας κατανάλωση καφέ / καφεΐνης δεν βρήκε καμία δυσμενή επίδραση της κατανάλωσης καφέ / καφεΐνης στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Δεν υπήρξε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της αρρυθμίας 29, κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή 30 31 μεταβλητότητας δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να απέχουν από την καφεΐνη στους πληθυσμούς αυτούς. Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου, μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην καφέ και ως εκ τούτου τα συστατικά του καφέ, εκτός από την καφεΐνη μπορεί να εμπλέκονται στις θετικές επιδράσεις που παρατηρούνται σε αυτές τις παθολογίες. Η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο της καρδιακής ανεπάρκειας, με το μεγαλύτερο αντίστροφη συσχέτιση παρατηρήθηκε για κατανάλωση από 4 φλιτζάνια την ημέρα 32. Ομοίως, η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου και φαίνεται ακόμη να είναι χαμηλότερη στις γυναίκες 33.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ και την καρδιαγγειακή υγεία κλικ εδώ .
Η καφεΐνη και η πίεση του αίματος
Η καφεΐνη έχει μια μικρή, παροδική επίδραση υπερτασικούς. Σε χαμηλές δόσεις, θα ήταν συγκρίσιμη με την παροδική αύξηση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Μια μετα-ανάλυση 16 μελετών ανέφεραν ότι η πρόσληψη καφεΐνης οδηγεί σε παροδικές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης που φτάνουν ως τη μέση τιμή των 4,16 mmHg (2.13 - 6.20) για τη συστολική αρτηριακή πίεση και 2,41 mmHg (0,98 έως 3,84) για τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μάλλον μέτρια, μη σημαντικές αυξήσεις στην πίεση του αίματος [συστολική: 1,22 mmHg (0,52 - 1,92) και η διαστολική: 0,49 mmHg (0,06 - 1,04)]. Δεν υπάρχει καμία επίδραση της καφεΐνης στον καρδιακό ρυθμό 34.
Η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων του καφέ και καφεΐνης στην πίεση του αίματος αντανακλά την παρουσία άλλων συστατικών του καφέ που αμβλύνουν τις επιδράσεις της καφεΐνης. Ο κίνδυνος της υπέρτασης που σχετίζεται με την πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το γονότυπο P450-1A2 με αργό μεταβολισμό είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση 35. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση καφέ δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης 36.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ και την πίεση του αίματος, κάντε κλικ εδώ .
Καφεΐνη και χοληστερόλη
Η καφεΐνη δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Μια πρόσφατη έρευνα από άτομα που παίρνουν φάρμακα που περιέχουν caffeine- βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων της καφεΐνης και της ολικής χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) σε οποιαδήποτε ομάδα της μελέτης 37. Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική για καφέ. Μια μετα-ανάλυση αναφερθεί ότι δοκιμές χρησιμοποιώντας καφέ φίλτρου αποδεικνύουν σχεδόν καμία επίδραση στη χοληστερόλη του ορού. Κατανάλωση αφιλτράριστο αυξήσεις καφέ της ολικής και LDL-χοληστερόλης στον ορό 38 οφείλεται σε άλλους καφέ componentsin. Αυτές οι επιδράσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης είναι παροδικές και μειώνονται μετά την παύση της κατανάλωσης του αφιλτράριστου καφέ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ και τη χοληστερόλη, κάντε κλικ εδώ .
Καφεΐνη και ομοκυστεΐνη
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Η καφεΐνη αυξάνει επίσης ομοκυστεΐνης, αλλά πέντε φορές λιγότερο από τον καφέ 39. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν η μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καμία αιτιώδης σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης και καρδιαγγειακής νόσου έχει αποδειχθεί.

Καφεΐνη και ενυδάτωση

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ενώ υπάρχει κάποια ένδειξη μιας ήπιας, βραχυπρόθεσμα διουρητική δράση της καφεΐνης, το αποτέλεσμα αυτό υπάρχει κυρίως σε μη συνήθη καταναλωτές καφεΐνης και δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντισταθμίσει τα οφέλη της πρόσληψης υγρών από την κατανάλωση καφέ.
Η μελέτη της επίδρασης του καφέ, η καφεΐνη και ειδικότερα, στην ισορροπία υγρών μπορεί να χωριστεί σε δύο ξεχωριστές περιοχές: η πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και η πρόσληψη καφεΐνης σε ηρεμία στο γενικό πληθυσμό. Οι πιο πρόσφατες μελέτες και ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης κατά τις συνήθεις δραστηριότητες της ζωής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτρια καφεΐνης δεν οδηγεί σε αφυδάτωση 40. Σε αθλητές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (μέχρι 450 mg) προκαλεί χρόνια αφυδάτωση ή αρνητικά επηρεάζει την απόδοση στην άσκηση, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του κυκλοφορικού στέλεχος σε ένα ζεστό περιβάλλον. Τα καφεϊνούχα υγρά συμβάλλουν στην ημερήσια ανάγκη του ανθρώπου νερό με έναν τρόπο που είναι παρόμοια με καθαρό νερό 40, 41. Έτσι συμβουλές για να αποφεύγουν να πίνουν μέτριες ποσότητες καφέ με καφεΐνη, προκειμένου να διατηρηθεί η κατάλληλη ισορροπία των υγρών, είναι αβάσιμος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ και το υγρό ισορροπία κάντε κλικ εδώ .

Καφεΐνη και υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση έχει οριστεί ως «μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και μικρο-αρχιτεκτονική υποβάθμιση του οστικού ιστού, που οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα των οστών και την επακόλουθη αύξηση του κινδύνου καταγμάτων». Όπως πολλές χρόνιες ασθένειες είναι πολυπαραγοντική. Οι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση περιλαμβάνουν την ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και την πρόσληψη ασβεστίου. Πρόσληψη καφεΐνης έχει συχνά συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων και παρά την αδύναμη αποδεικτικά στοιχεία είναι συχνά προτείνεται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
Η πλειονότητα των αναφορών διαθέσιμες απέτυχε να βρει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση της καφεΐνης στην οστική πυκνότητα. Μια ανασκόπηση 32 μελετών παρατήρησης που εκτελούνται στο 2002 42 έδειξε ότι δεν υπάρχει συνολική αρνητική επίδραση της καφεΐνης στην υγεία των οστών. Δυνητικά αρνητικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα καταγράφηκαν κυρίως σε πληθυσμούς με ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου ή πολύ υψηλή κατανάλωση καφέ (πάνω από 9 φλιτζάνια την ημέρα). Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η καφεΐνη έχει οποιεσδήποτε επιβλαβείς επιδράσεις στα οστά ή την κατάσταση του ασβεστίου σε άτομα που τρώνε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες ασβεστίου 42. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 43 υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων που πιθανώς σχετίζονται με τη συνολική κατανάλωση καφέ, ειδικά για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από μία πρόσφατη μελέτη κοόρτης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σχετίζεται με μια μέτρια μείωση στην οστική πυκνότητα, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης ή καταγμάτων που σχετίζονται τυπικά με την οστεοπόρωση 44. Έτσι, όπως συνάγεται από τους Liu et al 43, τώρα δεδομένα είναι ανεπαρκή για να καταλήξουν σε πειστικά συμπεράσματα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα πρέπει να διεξαχθεί.

Καφεΐνη και λειτουργία του γαστρεντερικού

Δυσπεψία μπορεί να οριστεί ως επώδυνη, δύσκολη, ή διαταραχθεί πέψη, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ναυτία και έμετος, καούρα, φούσκωμα και δυσφορία του στομάχου. Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να έχουν αναγνωρίσιμη αιτία, όπως βακτηριακή ή ιική μόλυνση, πεπτικό έλκος, της χοληδόχου κύστης, ή ηπατική νόσο. Συχνά, δεν υπάρχει οργανική αιτία για το πρόβλημα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η λειτουργική δυσπεψία μπορεί να σχετίζεται με ανώμαλη κινητικότητα της ανώτερης γαστρεντερικής οδού. Προβλήματα στο στομάχι μπορεί επίσης να είναι μια αντίδραση στο στρες. Διατροφικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καφέ και της καφεΐνης, που συχνά συνδέονται με τις καταγγελίες αυτές ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η καφεΐνη είναι σαφώς εμπλέκονται σε αυτές τις καταγγελίες.
Όλες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής οικεία και καφέ χωρίς καφεΐνη και μόνο. Δεν υπάρχει προφανώς καμία σχέση μεταξύ γαστρεντερικών ενοχλήσεων και την κατανάλωση του καφέ 45. Μια μελέτη του 8407 ενηλίκων, διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε μια σημαντική σχέση μεταξύ της παρουσίας του Helicobacter pylori και δυσπεψία, αλλά καμία σχέση με την κατανάλωση του καφέ 46. Είναι, ωστόσο, θεωρεί ότι ο ερεθισμός του στομάχου δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά φαίνεται να συνδέεται με άλλα ειδικά συστατικά του καφέ μερικά από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί 47.
Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αναφέρεται στην προς τα πίσω ροή του οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο. Άνθρωποι βιώνουν καούρα, επίσης γνωστή ως όξινη δυσπεψία, όταν υπερβολικές ποσότητες παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 48 εξέτασε 15 μελέτες ασθενών-μαρτύρων που δημοσιεύθηκε μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 και δεν διαπίστωσε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου της ΓΟΠΝ και την κατανάλωση καφέ.
Πεπτικό έλκος (πουτίγκα) αποτελείται από ανοιχτές πληγές που αναπτύσσονται για την εσωτερική επένδυση του στομάχου και του άνω τμήματος του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο. Αυτή η βλάβη οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή και συχνά σχετίζονται με λοίμωξη, η συχνή χρήση παυσίπονων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ). Το πεπτικό έλκος μπορεί επίσης να έχει μια εν μέρει γενετική αιτία. Το πιο κοινό σύμπτωμα της πεπτικού έλκους είναι κοιλιακό άλγος. Επιστημονικές μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου του έλκους του δωδεκαδάκτυλου. Στην πιο πρόσφατη μελέτη 5451 υγιείς Ιάπωνες πίνουν καφέ έχουν σχέση με το 2562 πότες μη-καφέ. Οι συγγραφείς δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και είτε γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό έλκος 49.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ και τη λειτουργία του γαστρεντερικού κάντε κλικ εδώ .

Περίληψη και συμπεράσματα

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, η καφεΐνη έχει ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα, κυρίως στην εγρήγορση, την ευημερία και τόσο πνευματική και σωματική απόδοση αντοχής. Η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού και διά βίου κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των παθολογικών καταστάσεων, όπως η σχετιζόμενη με την ηλικία εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον. Η καφεΐνη δεν φαίνεται να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Η καφεΐνη φάνηκε να μην οδηγήσει σε αφυδάτωση ή να επηρεάσει σημαντικά τις λειτουργίες για την υγεία των οστών ή γαστρο-εντερικές.
Στους περισσότερους ανθρώπους, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, περίπου 400 mg καφεΐνης ή ισοδύναμο έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Χαμηλότερα επίπεδα που συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες που καλούνται να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 με 300 mg από όλες τις πηγές, καθώς και σε παιδιά όπου η πρόσληψη πρέπει να μειωθεί λόγω του μειωμένου σωματικού βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μεμονωμένες αντιδράσεις στην καφεΐνη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη γενετική ποικιλότητα και ότι τα άτομα καλούνται να καταναλώσουν την ποσότητα της καφεΐνης που αισθάνονται άνετα με. Όσοι νιώθουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου