Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο καφες

Ο καφές είναι ένα ποτό, συνήθως σερβίρεται ζεστό, που παρασκευάζεται από τους ψημένους σπόρους του φυτού του καφέ . Αυτοί οι σπόροι είναι σχεδόν πάντα ονομάζονται κόκκους καφέ, ακόμη και αν είναι τεχνικά δεν φασόλια .
Ο καφές έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, έχει δυνατή υγεία οφέλη, εμφανίζεται σε πολλές κοινωνικές λειτουργίες, έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανάλογα με το πώς καλλιεργείται, και ήταν στην πρώτη γραμμή των δίκαιων εμπορικών προγραμμάτων. Καφές κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες αγαθό στον κόσμο και αποτελεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν κάποιων χωρών. Στην πραγματικότητα, ο καφές βρίσκεται στη δεύτερη θέση μόνο για το πετρέλαιο σε σχέση με νόμιμα εμπορεύσιμων προϊόντων σε όλο τον κόσμο.
Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της, παράγει καφέ και τα έθνη εξαγωγείς είναι φτωχότερες χώρες, και τα έθνη καφέ εισαγωγής είναι οι πλουσιότερες χώρες, ο καφές αποτελεί ένα προϊόν με τη δυνατότητα να ανακουφίσει την ανισότητα του εισοδήματος μεταξύ των εθνών. Φυσικά, ενώ παρέχει θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, ένα μεγάλο μέρος του πλούτου εξακολουθεί να καταλήγει στα χέρια των μεσαζόντων και όχι οι τοπικοί αγρότες.

Όταν το φυτό του καφέ καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο, κάτω από τη σκιά ενός δάσους θόλος και χωρίς φυτοφάρμακα, υπάρχει μικρή περιβαλλοντική βλάβη. Ωστόσο, η ανάπτυξη των ποικιλιών καφέ που απαιτεί μια μεγάλη ποσότητα ηλιακού φωτός και της χρήσης φυτοφαρμάκων έχει οδηγήσει σε ρύπανση των ποταμών, η αποψίλωση των δασών και η διάβρωση του εδάφους. Ενώ μια τέτοια καφές είναι πιο οικονομικό στην παραγωγή και έχει μεγαλύτερες αποδόσεις, ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική βιωσιμότητα έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τη χρήση των πιο παραδοσιακές μεθόδους.

Φυτό καφέ

;
Coffea
Καφές Tree.JPG
Coffea arabica δέντρα στη Βραζιλία
Επιστημονική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτικό
Διεύθυνση: Magnoliophyta
Κλάση: Magnoliopsida
Παραγγελία: Gentianales
Οικογένεια: Rubiaceae
Γένος: Coffea
L.
Είδος
Coffea arabica - Arabica Coffee
Coffea benghalensis - Βεγγάλη καφέ
Coffea Canephora - καφέ Robusta
Coffea congensis - Κονγκό καφέ
Coffea excelsa - Λιβερίας καφέ
Coffea gallienii
Coffea bonnieri
Coffea mogeneti
Coffea LIBERICA - Λιβερίας καφέ
Coffea stenophylla - Σιέρα Leonian καφέ
Coffea (το φυτό του καφέ) είναι ένα γένος δέκα είδη ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Ρουβικοειδών. Είναι θάμνοι ή μικρά δένδρα που προέρχονται από υποτροπικές Αφρική και τη νότια Ασία. Σπόρους αυτού του φυτού είναι η πηγή του καφέ. Οι σπόροι, που ονομάζεται «κόκκοι καφέ» στο εμπόριο, καλλιεργούνται ευρέως στις τροπικές χώρες σε φυτείες τόσο για την τοπική κατανάλωση και τις εξαγωγές προς χώρες με εύκρατο κλίμα.
Καφές Robusta
Όταν καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές, ο καφές είναι μια δυναμική θάμνος ή μικρό δέντρο εύκολα να καλλιεργηθεί σε ύψος 3-3,5 m (10-12 πόδια). Είναι ικανή να αντέχει βαριά κλάδεμα. Δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, όπου υπάρχει ένα χειμερινό παγετό. Θάμνοι αναπτύσσονται καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα. Για να παραχθεί η μέγιστη απόδοση των μούρων καφέ (800-1400 kg ανά εκτάριο), τα φυτά χρειάζονται σημαντικές ποσότητες νερού και λιπασμάτων.
Υπάρχουν διάφορα είδη του Coffea που δύνανται να καλλιεργούνται για τα φασόλια, αλλά Coffea arabica θεωρείται ότι έχει την καλύτερη ποιότητα. Τα άλλα είδη (κυρίως Coffea Canephora (robusta)) καλλιεργούνται σε εκτάσεις ακατάλληλες για Coffea arabica. Το δέντρο παράγει κόκκινες ή μωβ φρούτα (δρύπες, τα μούρα καφές, ή «κεράσια καφέ"), τα οποία περιέχουν δύο σπόρους (οι «κόκκοι καφέ»). Σε περίπου 5-10 τοις εκατό για κάθε καλλιέργεια των κερασιών καφέ, το κεράσι θα περιέχει μόνο ένα φασόλι, αντί των δύο που βρίσκονται συνήθως. Αυτό ονομάζεται "peaberry» και περιέχει ένα σαφώς διαφορετικό προφίλ γεύσης στην κανονική καλλιέργεια, με μια υψηλότερη συγκέντρωση των γεύσεων, ιδιαίτερα οξύτητα, το παρόν λόγω του μικρότερου μεγέθους φασόλι. Ως εκ τούτου, είναι συνήθως απομακρύνεται από την απόδοση και είτε πωλούνται χωριστά (όπως στη Νέα Γουινέα Peaberry), ή να απορριφθεί.
Το δέντρο του καφέ θα αυξηθούν τα φρούτα μετά από 3-5 χρόνια, για περίπου 50-60 χρόνια (αν και έως και 100 ετών είναι δυνατή). Το άνθος του δέντρου του καφέ είναι παρόμοια με γιασεμί σε χρώμα και οσμή. Ο καρπός διαρκεί περίπου εννέα μήνες για να ωριμάσουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκτίμηση 15 δισεκατομμύρια δέντρα καφέ αυξάνονται σε 100.000 km² γης.
Καφές χρησιμοποιείται ως τροφή των φυτών από τις προνύμφες μερικών Λεπιδόπτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων Dalcera abrasa, γογγύλι Moth, και ορισμένα μέλη της Endoclita γένους συμπεριλαμβανομένων Ε damor και E. malabaricus.
Τα κατακάθια του καφέ είναι ένα καλό λίπασμα στους κήπους, λόγω της υψηλής τους σε άζωτο περιεχόμενο.

Τύποι φασολιών καφέ

Τα δύο κύρια είδη του φυτού του καφέ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ποτού είναι Coffea Arabica και καφέ Canephora (robusta). Καφές Αράμπικα πιστεύεται ότι είναι αυτόχθονες στην Αιθιοπία και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο . Ενώ πιο ευαίσθητα στην ασθένεια, θεωρείται από τους περισσότερους να έχουν καλύτερη γεύση από Coffea Canephora (robusta). Robusta, που περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα καφεΐνης, μπορούν να καλλιεργηθούν σε περιβάλλοντα όπου η arabica δεν θα ευδοκιμήσουν. Αυτό οδήγησε στη χρήση της ως ένα φθηνό υποκατάστατο για arabica σε πολλά εμπορικά μίγματα καφέ. Σε σύγκριση με την arabica, Robusta τείνει να είναι πιο πικρή, με ενδεικτικό «καμένο λάστιχο" το άρωμα και τη γεύση. Καλή Robustas ποιότητας που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε ορισμένα μείγματα εσπρέσο για να παρέχουν καλύτερη «κρέμα» (κολάρο), καθώς και να μειώσει το κόστος συστατικό. Στην Ιταλία , πολλά μείγματα εσπρέσο βασίζεται σε σκούρο ψητό Robusta.
Coffea arabica - Βραζιλία
Καφέδες Arabica παραδοσιακά ονομάστηκε από το λιμάνι εξήχθησαν από, τα δύο παλαιότερους είναι Μόκα, από την Υεμένη , και Java, από την Ινδονησία . Το σύγχρονο εμπόριο του καφέ είναι πολύ πιο συγκεκριμένο σχετικά με την προέλευση, την επισήμανση καφέδες ανά χώρα, περιφέρεια, και μερικές φορές ακόμη και η παραγωγή περιουσία. Λάτρεις του καφέ μπορεί ακόμα να διακρίνει τα πλειστηριασμό καφέδες με αριθμό παρτίδας.
Το μεγαλύτερο έθνος καφέ εξαγωγείς παραμένει η Βραζιλία , αλλά τα τελευταία χρόνια η πράσινη αγορά του καφέ έχει κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες φασολιών Robusta από το Βιετνάμ . Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το γιγαντιαίο εισροή φθηνών πράσινου καφέ οδήγησε σε παρατεταμένη κρίση των τιμών από το 2001 έως σήμερα. Το 1997 το "γ" τιμή του καφέ στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ έσπασε 3,00 δολάρια / λίρα, αλλά από τα τέλη του 2001 είχε πέσει στα 0,43 δολάρια ΗΠΑ / λίβρα. Οι καφέδες Robusta (διαπραγματεύονται στο Λονδίνο σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι Arabica της Νέας Υόρκης), προτιμάται από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες (πολυεθνικές ψηστιέρες, στιγμιαία παραγωγούς καφέ, κλπ) λόγω του χαμηλότερου κόστους τους.
Φασόλια καφέ από δύο διαφορετικές θέσεις, ή ποικιλίες καφέ, συνήθως έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η γεύση (γεύση κριτήρια περιλαμβάνει όρους όπως "εσπεριδοειδών" ή "γήινα"), περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το σώμα ή την αίσθηση στο στόμα, και οξύτητα. Αυτά εξαρτώνται από το τοπικό περιβάλλον, όπου τα φυτά καφέ που καλλιεργούνται, τον τρόπο επεξεργασίας τους, καθώς και τις γενετικές υποείδους ή της ποικιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου