Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Για τις τιμές του καφέ προέβλεψαν μια δεκαετία αύξησης

Ο καφές θα συνεχίσει να ακριβαίνει ραγδαία. Οι παγκόσμιες τιμές για το ρόφημα με το ωραίο άρωμα τα επόμενα 10 χρόνια θα ανέβουν ψηλά. Η κακή σοδειά μιας από τις πιο δημοφιλής ποικιλίες ρομπούστο και η αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές θα οδηγήσουν σε ένα τεράστιο έλλειμμα. Οι Ρώσοι πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι το εσπρέσο ήδη από φέτος θα είναι 5 ρούβλια πιο ακριβό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου αυξήθηκαν πρόσφατα σχεδόν κατά ένα τοις εκατό. Οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο θα έχει μια σταθερή αύξηση τιμής τα επόμενα 10 χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί. Σχολιάζει ο Ραμάζ Τσαντούρια, γενικός διευθυντής της εταιρείας «Ροστσαϊκόφε»:
Η κατανάλωση του καφέ στον κόσμο θα αυξάνεται σταθερά. Μέχρι σήμερα βάσει των αποτελεσμάτων της σεζόν του προηγούμενου έτους υπάρχει μια έλλειψη του καφέ η οποία υπολογίζεται στους 6 εκατ. σάκους. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια συνεχής αύξηση της ζήτησης της τάξης του 2-3% ετησίως. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την αύξηση του πληθυσμού και του επιπέδου ζωής στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, στη Νοτιοανατολική Ασία και στις χώρες της Νότιας Αμερικής.
Στη Ρωσία, η οποία είναι μία από τις αναδυόμενες αγορές, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 1,5 κιλά του καφέ ετησίως. Για σύγκριση, στην Ευρώπη η κατανάλωση είναι μερικές φορές μεγαλύτερη. Όμως ένα φλιτζάνι καπουτσίνο ή λατέ είναι φθηνότερο εκεί απ’ ότι στη Μόσχα, επεξηγεί ο Ραμάς Τσαντούρια:
Εάν μιλάμε για τιμή του καφέ στα εστιατόρια, αν εκεί σημειωθεί κάποια αύξηση του κατά τη διάρκεια του έτους, για την οποία δεν έχω καμία αμφιβολία, θα σχετίζεται με τις μακροοικονομικές περιστάσεις, με τις αλλαγές στο φόρτο των εστιατορίων. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στην αύξηση των τιμών, των μισθών, του πληθωρισμού.
Επιπλέον, μετά από 2 χρόνια λήγει η ισχύς της μεταβατικής περιόδου στα πλαίσια της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο δασμός για τις εισαγωγές του αλεσμένου καφέ, των κόκκων του καφέ και του στιγμιαίου καφέ θα μειωθεί κατά 2,5%. Και τότε στην αγορά θα εμφανιστεί ένα ακόμη πιο φθηνό προϊόν από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, λένε οι ειδικοί. Η αλλαγή των τιμών για τους κόκκους του καφέ θα εξαρτάται όχι μόνο από την ζήτηση αλλά και από την σοδειά της συγκεκριμένης ποικιλίας. Ειδικά φέτος οι τιμές για τις πρώτες ύλες μέχρι στιγμής βρίσκονται πολύ χαμηλά, επεξηγεί η Ντάρια Πιτσούγινα, αναλυτής του πρακτορείου «Ινβεστκαφέ»:
Τώρα υπάρχει μια πτώση στις τιμές του καφέ. Συγκεκριμένα της ποικιλίας αράμπικα. Επειδή είχε σημειωθεί πολύ μεγάλη σοδειά πέρσι στην Βραζιλία. Το επόμενο έτος επίσης αναμένεται μια καλή σοδειά. Όσο για την ρομπούστο, δεν βρίσκεται και σε πολύ καλή θέση. Αναμένεται ότι φέτος η σοδειά του ρομπούστο θα είναι μικρότερη. Ενώ η ζήτηση για το ρομπούστο είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι η ποικιλία αυτή είναι φθηνότερη.
Στη Ρωσία, όπως και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνεται η κουλτούρα της κατανάλωσης των ακριβών ποικιλιών. Και αυτό σημαίνει ότι δομή της ζήτησης θα αλλάξει. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν μια σημαντική έλλειψη του καφέ προς το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές μπορούν να συμβούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_02_10/104202858/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου