Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

7 λόγοι για τους οποίους ο καφές είναι καλό για σας

κόκκοι καφέ

Dreamstime

Ο καφές δεν είναι μόνο ζεστό και αναζωογονητικό, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά καλό για σας.

Κατά τα τελευταία έτη και δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιδράσεις του καφέ σε διάφορες πτυχές της υγείας και τα αποτελέσματά τους είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτική.

Εδώ είναι 7 λόγοι για τους οποίους ο καφές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα από τα υγιέστερα ποτά στον πλανήτη.
1. Ο καφές μπορεί να σας κάνει να ευφυέστερα

Καφές δεν είναι μόνο να σας κρατήσει ξύπνιο, μπορεί κυριολεκτικά να σας κάνει πιο έξυπνη επίσης.

Το δραστικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, η οποία είναι ένα διεγερτικό και ο πιο συχνά καταναλώνονται ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο.

Πρωταρχικός μηχανισμός της καφεΐνης στον εγκέφαλο μπλοκάρει τα αποτελέσματα ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνης.

Μπλοκάροντας τα ανασταλτικά αποτελέσματα της αδενοσίνης, η καφεΐνη αυξάνει πράγματι πυροδότηση των νευρώνων στον εγκέφαλο και την απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη (1, 2).

Πολλές ελεγχόμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της καφεΐνης στον εγκέφαλο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ο χρόνος αντίδρασης, τη μνήμη, την επαγρύπνηση και τη γενική γνωστική λειτουργία (3).

Bottom Line: Η καφεΐνη εμποδίζει δυναμικά ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε καθαρό αποτέλεσμα διεγερτικό. Ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη βελτιώνει τόσο την διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία.

εσπρέσο

Evan Swigart / Wikimedia Commons

2. Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος και βελτιώνει τη φυσική Απόδοσης

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο θα βρείτε καφεΐνης στα περισσότερα εμπορικά συμπληρώματα καύση του λίπους.

Καφεΐνη, εν μέρει λόγω διεγερτικό αποτέλεσμα επί του κεντρικού νευρικού συστήματος, τόσο αυξάνει το μεταβολισμό και αυξάνει την οξείδωση των λιπαρών οξέων (4, 5, 6).

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την αθλητική απόδοση με διάφορους μηχανισμούς, όπως μέσω της κινητοποίησης των λιπαρών οξέων από τους λιπώδεις ιστούς (7, 8).

Σε δύο χωριστές μετα-αναλύσεις, η καφεΐνη βρέθηκε να αυξάνει την απόδοση της άσκησης κατά 11-12% κατά μέσο όρο (9, 10).

Bottom Line: Η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και βοηθά στην κινητοποίηση λιπαρών οξέων από τους ιστούς λίπους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη φυσική απόδοση.
3. Ο καφές μπορεί δραστικά να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένας τρόπος ζωής που σχετίζονται με τη νόσο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, έχοντας αυξηθεί 10 φορές μέσα σε λίγες δεκαετίες και τώρα πλήττει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εξαιτίας της αντίστασης στην ινσουλίνη ή ανικανότητα να παράγουν ινσουλίνη.

Σε μελέτες παρατήρησης, ο καφές έχει επανειλημμένως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου κυμαίνεται από 23% σε όλη τη διαδρομή μέχρι και το 67% (11, 12, 13, 14).

Μια μαζική άρθρο ανασκόπησης εξέτασαν 18 μελέτες με συνολικά 457.922 συμμετέχοντες. Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 7%. Οι περισσότεροι άνθρωποι έπιναν καφέ, τον χαμηλότερο κίνδυνο τους (15).

Bottom Line: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με δραστικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι άνθρωποι που πίνουν αρκετά φλιτζάνια την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν διαβητικοί.
4. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer και του Parkinson

Όχι μόνο μπορεί να κάνει τον καφέ σας πιο έξυπνοι σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να προστατεύσει το μυαλό σας σε μεγάλη ηλικία.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και η κύρια αιτία της άνοιας.

Σε προοπτικές μελέτες, πότες καφέ έχουν μέχρι και 60% χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας (16, 17, 18).

Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από το θάνατο της ντοπαμίνης που παράγουν νευρώνες στον εγκέφαλο. Καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον κατά 32-60% (19, 20, 21, 22).

Κάτω γραμμή καφέ συνδέεται με ένα πολύ χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νευροεκφυλιστικών διαταραχών του Alzheimer και του Parkinson.
5. Ο καφές μπορεί να είναι πολύ καλό για το συκώτι σας

Το ήπαρ είναι ένα αξιόλογο όργανο που διεξάγει εκατοντάδες των ζωτικών λειτουργιών του σώματος.

Είναι πολύ ευάλωτη στις σύγχρονες προσβολές όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η φρουκτόζη.

Κίρρωση είναι το τελικό στάδιο της βλάβης του ήπατος που προκαλούνται από ασθένειες όπως ο αλκοολισμός και η ηπατίτιδα, όπου το ήπαρ ιστού έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ουλώδη ιστό.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κίρρωσης με όσο 80%, η ισχυρότερη επίδραση για εκείνους που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ανά ημέρα (23, 24, 25).

Καφέ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του ήπατος κατά περίπου 40% (26, 27).

Bottom Line: Καφές φαίνεται να είναι προστατευτικά έναντι ορισμένων ηπατικών διαταραχών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 40% και κίρρωση με όσο το 80%.
6. καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο καφές είναι ανθυγιεινό.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη όμως, δεδομένου ότι είναι πολύ κοινό για συμβατική σοφία να είναι σε ακριβή αντίθεση με ό, τι λένε οι πραγματικές μελέτες.

Σε δύο πολύ μεγάλες προοπτικές επιδημιολογικές μελέτες, πίνοντας τον καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες (28).

Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονη σε διαβητικούς τύπου ΙΙ, μια μελέτη δείχνει ότι οι πότες καφέ είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια μια περίοδο 20 ετών (29).

Bottom Line: Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διερευνητικές επιδημιολογικές μελέτες, ιδιαίτερα σε διαβητικούς τύπου ΙΙ.
7. Καφές είναι φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Ο καφές δεν είναι μόνο μαύρο νερό.

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους κόκκους του καφέ κάνουν αυτό στο τελικό ποτό, το οποίο περιέχει πράγματι ένα αξιοπρεπές ποσό των βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει (30):

6% του RDA για Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5).
11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).
2% του RDA για νιασίνη (Β3) και θειαμίνη (Β1).
3% του RDA για κάλιο και μαγγάνιο.

Δεν μπορεί να μοιάζουν πολύ, αλλά αν πίνετε πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, τότε αυτό προσθέτει γρήγορα επάνω.

Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Ο καφές περιέχει επίσης ένα τεράστιο ποσό των αντιοξειδωτικών.

Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη δυτική διατροφή, ξεπερνώντας τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά σε συνδυασμό (31, 32, 33).

Bottom Line: Ο καφές περιέχει ένα αξιοπρεπές ποσό των αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη σύγχρονη διατροφή.
Πάρτε Αρχική μηνύματος

Ακόμα κι αν ο καφές σε μέτριες ποσότητες είναι καλό για σας, πίνοντας πάρα πολύ μπορεί να εξακολουθεί να είναι επιβλαβής.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι πολλές από τις ανωτέρω μελέτες ήταν επιδημιολογικής φύσεως. Οι μελέτες αυτές μπορεί να δείξει μόνο ένωση, δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο καφές προκαλέσει τις συνέπειες.

Για να σιγουρευτείτε για να διατηρηθούν τα οφέλη για την υγεία, μην βάζετε ζάχαρη ή οτιδήποτε δυσάρεστο στον καφέ σας! Αν τείνει να επηρεάσει τον ύπνο σας, τότε μην το πιείτε μετά 2μμ.

Στο τέλος της ημέρας, δεν φαίνεται αρκετά σαφές ότι ο καφές δεν είναι το κακό που έγινε έξω να είναι.

Αν μη τι άλλο, ο καφές μπορεί κυριολεκτικά να είναι το πιο υγιεινό ποτό στον πλανήτη.

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται με άδεια από Αρχή Διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου