Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016
Cecafe, noting softer real, ticks up Brazil coffee export hopes
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016
Ruling Halts Overtime

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016
Mikel: Άνοιξε στο Ντουμπάι.


Assessing the economic sustainability of coffee growing
New research by the ICO shows that coffee farmers in selected countries are operating at a loss and that coffee growing is becoming less profitable over time.
- Coffee production is not economically sustainable for many producers, and those who can make a profit struggle to cover the costs of establishment and plant renewal.
- Costs of production generally increase consistently over time, whereas international prices vary significantly with no clear upwards or downwards trend, meaning that coffee growing is on average becoming less profitable over time.
Why does this matter?
- The living conditions of millions of coffee farmers are deteriorating
- Reduced profitability over time could result in consolidation of coffee farms and/or disruption to coffee supplies, with farmers choosing to leave the market, or even abandoning their crops, which can pose a phytosanitary threat to neighbouring coffee farms.
Conclusions
- Existing data on costs of production is very limited and more data is needed about costs of production at the country level.
- More research is needed to find out how to address low profitability of coffee farming
Recommendations
- More research is needed to understand the economic viability of coffee production worldwide. Currently, research is hampered by data availability.
- Across the board productivity increases (e.g. through more efficient use of fertiliser and new varieties) as well as adoption of modern agronomic techniques with the aim of mitigating production risk can have a positive impact on the global supply of coffee and thus may also reduce price volatility.
- While increasing productivity can help farmers to become more cost-effective, they may still incur losses in years of low prices. Price volatility is part of market risk which includes also exchange rate, interest rate and counterpart default risk. The data suggests that market risk (price risk) is a particularly important variable.
- Hence, mitigation of price risk should rank high on the agenda. Farmers need to get access to risk management tools with the aim of (i) mitigating exposure to risk, and in order to (ii) strengthening resilience against inevitable shocks.
- Some countries have developed effective policy responses to factors which negatively affect the profitability of coffee farming. For example, Colombia responded successfully to the threat of coffee leaf rust, which Costa Rica has become a pioneer for measures to mitigate the impact of climate change in the coffee sector. These positive experiences should be shared between countries.
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016
Watch out for Brazilian real next week, top trader tells ag investors
Η νέα καφετιέρα που θα χειρίζεστε με το κινητό σας

Η SpinnAs είναι η πρώτη στον κόσμο που κατασκεύασε καφετιέρα που μπορεί να φτιάξει μία μόνο δόση Espresso, Lungo, Americano, Carafe of Coffee και ακόμα περισσότερα.
Τα 10 ομορφότερα cafes στον κόσμο
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016
Πότε ο καφές και το τσάι προκαλούν καρκίνο.
Πόσο θα κάνει ο καφές από το 2017
Πόσο θα κάνει ο καφές από το 2017;
Πικρές» επιβαρύνσεις στις εισαγωγές του καφέ προωθεί φορολογικά η κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την τιμή του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ και κατά συνέπεια και στις καφετέριες.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η φορολόγηση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% μεταφράζεται σε αύξηση 40-60 λεπτών στην συσκευασία των 200 γρ καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη) ή αλλιώς σε αύξηση της τάξης του 25% από την σημερινή τιμή από 1/1/2017.
Ο «ελληνικός» θα αυξηθεί κατά 20 με 30% το κιλό, ο καφές φίλτρου κατά 15 με 25%, ο στιγμιαίος και ο εσπρέσσο 15% με 20% το κιλό. Οι αυξήσεις αυτές θα μετακυληθούν στον καταναλωτή.
Για παράδειγμα η τιμή ένος freddo espresso για take away ανέρχεται στα 1,80 ευρώ με την αύξηση θα κοστίζει 30 λεπτά παραπάνω ήτοι 2,10 ευρώ.
Στην καφετέρια από 3,50 ευρώ σήμερα θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ.
Όμως για να καταλάβετε τις μας περιμένει και γιατί καταστηματάρχες και καταναλωτές θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κομπιουτεράκι, από την 1/1/2017 που θα ισχύσει η νέα φορολογία και σταδιακά θα ξεκινήσουν και οι ανατιμήσεις , διαβάστε τι θα ισχύσει:
Ο νέος νόμος 4389/2016 προβλέπει την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα καφέ:
2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του
3€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ
4€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ
4€ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ
Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, αφορά στην επιβάρυνση των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο η επιβολή του φόρου επιβαρύνει δυσανάλογατις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, σε βάρος της εισαγωγής τελικού προϊόντος καφέ από μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές.
Ενδεικτικά, η σύγκριση του ποσοστού επιβάρυνσης, μεταξύ ωμού καφέ και κάψουλας καφέ (αναγωγή ανά κιλό βάρους):
Ωμός καφές (προς επεξεργασία): 67-100%
Καφές σε κάψουλα (εισαγόμενος): 6-10%
Κατεψυγμένος καφές (εκχύλισμα): 7-9%
Η επιβολή του τέλους των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100% καθώς η πλειοψηφία του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 έως 3€.
Πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος) και δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση μόνο στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι μόνο αυτός είναι χρηματιστηριακό προϊόν, η τιμή του καθορίζεται από τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.
Επιπλέον η επιβολή του τέλους ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης (δηλαδή την πρώτη μόνο κατηγορία), δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή (φυσιολογική φύρα κατά την επεξεργασία).
Τι προβλήματα δημιουργούνται
Σύμφωνα πάντα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με τη νέα φορολογία θα προκληθεί μείωση ανταγωνιστικότητας και αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς αυξάνεται η κυρίαρχη θέση των πολυεθνικών στην Ελλάδα από τη στιγμή που ο φόρος πλήττει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, που είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Είναι ορατός ο κίνδυνος κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας: οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, προκαταβάλουν την αγορά του εμπορεύματος, έως και 30 ημέρες πριν από την παραλαβή του. Η επιβολή επιπλέον τέλους θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά δεν θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και για (αδιευκρίνιστους) λόγους δεν είναι επιλέξιμες για προγράμματα χρηματοδότησης, πχ. ΕΣΠΑ.
Αυτό θα επιφέρει μείωση θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ: οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης), ενδέχεται να προσφύγουν σε ριζικά μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, λόγω της δεδομένης μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει η αύξηση της τιμής λιανικής του καφέ.
Παράλληλα το υψηλό κόστος της πρώτης ύλης δημιουργεί τον κίνδυνο για δημιουργία παράλληλων αγορών και διάθεσης του καφέ χωρίς φορολογικά παραστατικά αλλά και της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων λόγω μείωσης της κατανάλωσης, που θα επιφέρει η αύξηση στη λιανική τιμή του καφέ, όπως ακριβώς έχει συμβεί για παράδειγμα στα καύσιμα.
Η επιβάρυνση θα καταλήξει και στους καταναλωτές, καθώς μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρυνθούν κυρίως οι φθηνότεροι καφέδες (βλ. ελληνικός καφές) που καταναλώνεται ως επί τω πλείστων από ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας.
Ποιους επηρεάζει άμεσα
Η επιβολή –κατά κύριο λόγο του τέλους των 2€ στο ωμό καφέ- επηρεάζει το σύνολο της αγοράς του καφέ.
Επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής καφέ: 1.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, ελληνικές, κυρίως οικογενειακές με λειτουργία επί δεκαετίες (5.000 εργαζόμενοι)
Επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού: 200 επιχειρήσεις πανελλαδικά
Εστίαση (κυρίως καφετέριες): 50.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά (200.000 εργαζόμενοι)
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016
Monumentally Modest, the Decent Espresso Machine Brings Wave of Innovation
To pull a decent shot of espresso given an adequately prepared basket, the remaining fundamentals are essentially a balancing act between water, heat, pressure and time. But what does it take to monitor each variable in real time, with the ability to fine tune any or all of them individually, for repeatable successful chorus-like profiles that yield consistently exceptional shots, even with the most challenging single-origins and blends? That is the question tackled by the Decent Espresso machine.
John Buckman, co-designer of the Decent Espresso machine that’s currently in production and on track for delivery in early 2017, is sensitive to his company’s position as a newcomer in an industry where reputation counts for a lot. Buckman is also the CEO of the company, which at this point also sells a variety of espresso accessories and tools such as a tamping cradle, digital milk thermometer, espresso scale, pressure-calibrated tamper and more.
Buckman is loath to make too many bold, loud claims about the capabilities of his machine or how it compares to other giants in the industry. Rather, he’s hoping that the sheer litany of advanced features, its performance in the demos he’s currently conducting on a West Coast tour, and that its co-designer is renowned coffee luminary Scott Rao will set the stage for swift adoption and embrace by the very demanding home and professional espressosphere.
The price helps, too. The basic model, which counts an intuitive touchscreen tablet interface and connectivity, pressure profiling, advanced steam-generating technology and the machine’s purportedly “rock solid” temperature stability among its long list of features, will retail for $999. That’s well below the typical price point of a high-end home or prosumer espresso option, and within striking distance of the consumer middle-ground. Meanwhile the “plus” model at $1,999 swells the feature list to include flow profiling, temperature profiling, steam profiling, the ability to automatically detect the end of the preinfusion, and more.
Preinfusion detection and true temperature and flow profiling and monitoring at the coffee bed are only a few of the capabilities offered by the Decent machine that the company says have never before been available on any other espresso machine ever, at any price. Meanwhile other arrows the company claims are in its quiver have to this point only been the stuff of far pricier, highest-end machines, such as a 3-bar blast of dry, endless steam from its insulated wand on a moment’s notice. Its steam-generating technology is akin to that of the Slayer Steam machine, which was itself a breakthrough that launched only about five months ago by one of the kingpins of professional espresso equipment.
“What we’re doing is a new musical instrument, and baristas are the musicians,” Buckman told Daily Coffee News of the machine, which grants unprecedented tweakability to so many variables, and provides so much data to reflect upon, the end result of it all has actually yet to be determined. Though the goal is, of course, better espresso.
While the inner workings and algorithms at play under the hood of the Decent machine are too complex for full explanation here, much of its magic is fostered by hardware that includes two pumps, two thermocoil heaters, two sensors embedded in the “ceiling” of the brew chamber over the bed of ground coffee, and a whole lot of mind-bending digital computation.
Of those two sensors, one detects temperature, the other is an electronic pressure gauge. Data from the group pressure sensor in combination with readings from a flow meter at the pump are what allow the machine to interpret when preinfusion has maxed out.
For near-instantaneous accuracy and stability of water temperature, a boiler of sorts keeps water at 150F at all times, and both the machine’s two pumps draw water from it. One pumps sends water through regular piping that leaves the water at 150F, the other feeds a thermocoil that rapidly heats water to 210F. These two sources combine at the grouphead to balance each other out into exactly the desired temperature, within about 1F degree, confirmed by the group temperature sensor.
This system also comes into play in compensating for the natural drop in temperature that a relatively cool bed of grounds always causes in virtually all other espresso machines to this point. Although if the goal is to mimic the temperature and pressure profiles of other classic electronic or manual-lever machines, a menu of presets in the Decent tablet software comes preprogrammed to do that, too.
The intense steam power, preceded only by Slayer on the professional scene and totally unprecedented on the home front, is achieved by the second thermocoil, which runs at 330F. “This is very energetic steam,” said Buckman.
The Decent’s espresso capabilities, according to Buckman, approach the level of what’s achieved on professional equipment that runs even pricier. “We’ve gone next to a Black Eagle and a Synesso and pulled similar shots, but it’s too early to tell, for me, whether we really can replicate those machines,” said Buckman. “They’re impressive pieces of technology. I don’t want to claim that we can do everything they can, I admire those machines too much.”
Apart from its technological breakthroughs, the Decent offers a material appeal as well. Users need never interact with anything plastic; the Portafilter handle is made of wood, and both its drips tray and its reservoir are hearty cast ceramic. It operates impressively quietly, and occupies an equivalent footprint to any other kitchen countertop machine.
Meanwhile the DE1+Pro model boasts beefed-up hardware, a plumb-in option, higher wattage for faster steam and additional internal fans for greater longevity of its electronics, raising the specs to what Buckman contends is true commercial capability and fortitude. “It’s happiest one shot after another,” said Buckman of the Pro model. “A café is going to buy four of these, so they have a 4-group machine. They’d be looking at somewhere like $11,000 for a 4-group machine, and if one were to break they’d have three groups running.”
As espresso gestalt though it may be, skeptics will inevitably point out that the Decent Espresso’s dependence on such complicated innards and an external tablet to boot is inevitably a sort of technological house of cards, with many more potential points of failure than simpler, albeit less groundbreaking machines. “It’s absolutely true. Basically it’s going to need to be time-tested,” Buckman self-assuredly conceded.
That time-testing publicly begins on the first of February, 2017, at which time the initial run of finished production units begins shipping. Buckman reported that since preorders for the Decent Espresso machine opened November 6 they’ve received about 110 orders. “We’re selling about five per day,” said Buckman, who is currently touring the West Coast performing demos with a beta unit. Scott Rao will join him for the upcoming southern California leg of the tour, after which Buckman will travel to the UK, and then back for more US demo touring into the new year.